FAQ

Què és el City Nature Challenge (CNC)?

El City Nature Challenge (CNC) és una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes. 80 ciutats de tot el món competiran entre elles aquesta primavera (entre el 27 i el 30 d’abril), per realitzar la major quantitat possible d’observacions d’éssers vius de la seva naturalesa local i publicar-les a internet.

Com es guanya i què es guanya?

Guanyarà la ciutat que obtingui el major nombre d’observacions de biodiversitat, el major nombre d’espècies observades i la ciutat amb major quantitat de participants. No obstant això, tingues en compte que és una competició de caràcter amistós, ja que el veritable premi és augmentar el coneixement de la nostra biodiversitat urbana. La informació aportada proporcionarà una ‘instantània’ de la biodiversitat en temps real i permet fer un seguiment de com canvia l’abundància, la distribució o la presència de les espècies urbanes.

 

On he de pujar les observacions que faci?

Per registrar les observacions, a Espanya s’utilitzarà plataforma de ciència ciutadana Natusfera, que és un quadern de camp per al mòbil, una xarxa social naturalista i una plataforma molt potent per al seguiment de la biodiversitat. Les observacions registrades en Natusfera quedaran disponibles per a tothom i, posteriorment, passaran a formar part de GBIF (Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, per les sigles en anglès), que amb gairebé 900 milions de registres constitueix la major xarxa mundial de dades de biodiversitat. D’aquesta manera les dades seran útils per a la ciència i per afavorir la conservació de la naturalesa de les nostres ciutats.


Quan tindrà lloc?

Apunta! Des del divendres 27 fins al dilluns 30 d’abril de 2018 pots pujar les teves observacions quan vulguis. No obstant això, durant els tres dies següents, de l’1 al 3 de març de 2018, es podran identificar observacions col·laborativament a Natusfera.


On es farà?

Competiran 80 ciutats de tot el món! A Espanya tindrà lloc a Barcelona, ​​Cadis, Madrid i Sevilla. Dins d’aquestes ciutats participaran els municipis que conformen les seves àrees metropolitanes.
He de tenir coneixements de biodiversitat o saber quina espècie estic fotografiant per poder participar?

 

¡En absolut! Si no saps quines espècies estàs observant, puja-la Natusfera activant l’ajuda de la comunitat perquè aquesta te l’identifiqui.


¿Per participar he de unir-me a alguna activitat o puc fer-ho per lliure?

El que tu prefereixis! En alguns municipis s’organitzaran activitats a càrrec d’alguna entitat local. Si vols unir-te a alguna d’elles, omple aquest formulari i et posarem en contacte.

Però també pots sortir a observar tot el que vegis pel teu compte! En tots dos casos, tot el que has de fer és unir-te al subprojecte de Natusfera del teu municipi i pujar les teves observacions allí.


Val la pena fotografiar espècies molt comunes, com coloms o pardals?

I tant! L’important és augmentar el coneixement de la biodiversitat urbana, així que totes les espècies compten, sigui quina sigui la seva abundància o raresa.


Serveixen espècies que no siguin autòctones?

Sí, i tant! Les observacions d’espècies no natives o exòtiques són molt importants pel seu potencial invasor. Aquestes observacions són especialment valuoses per conèixer la seva distribució.


Es poden fotografiar espècies abans del CNC i pujar-les els dies de la competició (entre el 27 i el 30 d’abril)?

No. Només es comptabilitzaran per al CNC les espècies observades entre el 27 i el 30 d’abril.


Si faig observacions de la mateixa espècie en llocs diferents, també les puc pujar?

Sí! Aquestes observacions indicaran que aquesta espècie es troba en diversos llocs, i això dóna una informació molt útil per conèixer la seva distribució.


Puc participar si mai he utilitzat Natusfera?

És clar! Natusfera és molt fàcil d’utilitzar. No obstant això, et recomanem que et registris i utilitzis la plataforma abans del CNC perquè et familiaritzis amb el seu funcionament. A més, recorda que sempre tindràs a la teva disposició la secció d’Ajuda de Natusfera.


¿A les nostres ciutats tan conegudes es poden descobrir espècies noves?

Sí! El primer CNC va tenir lloc el 2016 i només van competir dues ciutats: Sant Francisco i Los Angeles. Es van aconseguir més de 20.000 observacions realitzades per més de 1.000 persones durant una setmana, i es van classificar unes 1.600 espècies en cada ciutat, entre les quals s’incloïen noves cites d’espècies que no s’havien vist mai en aquestes dues ciutats.


¿Les edicions anteriors del CNC van tenir èxit?

L’última competició del CNC, el 2017, es va fer per tot els Estats Units. Van participar-hi 16 ciutats. Més de 4.000 persones es van involucrar fotografiant observacions de biodiversitat. Es van realitzar més de 125.000 observacions naturalistes en tan sols cinc dies. Gràcies a les identificacions de la comunitat, es van documentar més de 8.600 espècies.