Què és la Biomarató?

La Biomarató és el nom del City Nature Challenge de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El City Nature Challenge (CNC) és una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes. 70 ciutats de tot el món competiran entre elles per aconseguir la major quantitat d’observacions d’éssers vius de la seva naturalesa local i publicar-les a internet. En el cas d’Espanya, les ciutats que hi participen son Barcelona, Cádiz i Madrid. Si estàs en algun dels 36 municipis que conformen l’AMB pots contribuir a que la Biomarató Barcelona guanyi el City Nature Challenge!

 

Qui guanyarà?

Això encara és un misteri! Però serà la ciutat amb …

més observacions naturalistes

més espècies d’éssers vius observats

més participants implicats

 

Quan

Apunta: entre el 27 i el 30 d’abril tens una cita per augmentar el marcador de la teva ciutat!

No osbtant, tingues en compte que fins el 4 de maig a les 9 h es podran realitzar identificcions i pujar observacions fetes entre el 27 i el 30 d’abril.

 

Com i on es farà?

La competició es farà a l’estil bioblitz, és a dir, una marató d’observacions naturalistes per registrar tantes espècies com sigui possible en un lloc i un temps determinats. En el cas de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els llocs són el 36 muncipis que formen l’AMB:

Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans

 

A Barcelona ciutat, s’ha organitzat pels seus 10 districtes:

Eixample, Ciutat Vella, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi

 

Vídeo sobre com va néixer el City Nature Challenge (en anglès), amb una de les impulsores del CNC, la Lila Higgins:

 

Converteix-te en un ciutadà científic!

Per registrar les observacions, tant a Barcelona com a la resta de ciutats de l’estat espayol s’utilitzarà plataforma de ciència ciutadana Natusfera, que és un quadern de camp per al mòbil, una xarxa social naturalista i una plataforma molt potent per al seguiment de la biodiversitat. Les observacions registrades en Natusfera quedaran disponibles per a tothom i, posteriorment, passaran a formar part de GBIF (Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, per les sigles en anglès), que amb gairebé 900 milions de registres constitueix la major xarxa mundial de dades de biodiversitat. D’aquesta manera les dades seran útils per a la ciència i per afavorir la conservació de la naturalesa de les nostres ciutats.


Vols participar-hi? ¡Esbrina com aquí!